Aanpak energiebesparing

Aanpak energiebesparing

1. Nulmeting
Waar winst te behalen is wordt vastgesteld naar aanleiding van nulmeting, een inspectie en analyse van:
  de bouwkundige schil;
  de installaties voor verwarming, koeling en ventilatie;
  de gebruikers van gebouwen;
  het gebruikersgedrag.

2. Uitgeven energielabel per gebouw
Alle grote gemeentelijke gebouwen hebben in 2015 een energielabel gekregen. Dit energielabel geeft Invent uit en geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het geeft daarbij ook aan of er besparingsmogelijkheden zijn. Een gebouw kan van hoog naar laag, een label A tot en met G toegekend krijgen. In dit laatste geval is er veel ruimte voor verbetering en energiebesparing.

3. Pakket aan energiebesparende maatregelen
Naar aanleiding van de inspecties én het uitgegeven energielabel wordt er per gebouw een pakket aan energiebesparende bouwkundige en installatietechnische maatregelen vastgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met de terugverdientijd van de te treffen maatregelen. Ook zet Duurzaam Oldambt in op het motiveren van energiezuiniger gedrag van gebruikers van de gebouwen. Door middel van duurzame oplossingen en verandering in gebruikersgedrag kan een mooie besparing gerealiseerd worden. Lees hier meer over de energiebesparende maatregelen die worden uitgevoerd.

4. Monitoren, analyse en resultaatmeting
Om het energieverbruik te voorspellen en te monitoren worden er slimme meters geplaatst. Zo kan worden vastgesteld hoe het energieverbruik is voor, en uiteindelijk ook na, het doorvoeren van de energiebesparende maatregelen. En nog belangrijker hoe groot de daadwerkelijke besparing van energie is.

5. Doorvoeren energiebesparende maatregelen
Het pakket met maatregelen wat is vastgesteld door BAM, Invent en Energiewacht wordt na afstemming met de gemeente Oldambt doorgevoerd in en om de gemeentelijke gebouwen.

6. Herlabelen gebouwen
Uiteindelijk krijgen de 28 gebouwen binnen het project Duurzaam Oldambt een aangepast, dus een beter, energielabel!

Contact

Algemene vragen
Wilt u rechtstreeks een vraag stellen over het project Duurzaam Oldambt stuur dan een e-mail naar info@gemeente-oldambt.nl. Of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Persvragen
Bent u journalist en heeft u een vraag over het project Duurzaam Oldambt? Of wilt u een mediaverzoek voorleggen? Wij staan u graag te woord. U kunt contact opnemen met Wubbe Koning van de afdeling communicatie Gemeente Oldambt.

    0597 48 20 00
    info@gemeente-oldambt.nl