Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen

BAM Bouw en Techniek, Energiewacht en Invent verduurzamen samen 28 gemeentelijke gebouwen in de gemeente Oldambt. In deze panden voeren we verschillende bouwkundige- en installatietechnische maatregelen door op het gebied van verwarming, ventilatie, warmte/koude opslag, isolatie, zonne-energie, verlichting en de bediening van installaties. Denk hierbij aan het isoleren van muren, het plaatsen van zonnepanelen en het vervangen van CV-installaties. De overige maatregelen zijn te vinden in het uitklapmenu bovenaan deze pagina.

Energiezuinig gedrag!
Ook het bewust omgaan met energie is belangrijk! We richten ons dan ook op de beheerders en gebruikers van de gebouwen en stimuleren energiezuinig gedrag. Allemaal maatregelen om een zo groot mogelijke energiebesparing te realiseren.

In het uitklapmenu hierboven leest u meer over de bouwkundige en installatietechnische maatregelen en het motiveren van energiezuinig gedrag.

Bouwkundige maatregelen

In de gebouwen worden onder andere bouwkundige aanpassingen doorgevoerd.

Isolatie
Er wordt gebruik gemaakt van de voordelen van goede isolatie. Door te isoleren blijft de warmte binnen tijdens de winter én buiten in de warme zomermaanden. Geïsoleerde muren, daken en vloeren, kierdichting en het gebruik van HR++glas zorgen voor minder stookkosten. Het gebruik van isolerende raamfolie vermindert energieverlies, gaat condensatie tegen en houdt wel 99% van schadelijke UV-straling uit het zonlicht tegen. Isolatie van een pand is een goede investering die zich gemiddeld binnen 2 tot 5 jaar terugverdient!

Zonnepanelen
Duurzaam Oldambt maakt ook gebruik van de energieleverancier van de toekomst, de zon! Op diverse gemeentelijke gebouwen zijn zonnepanelen geplaatst. De opgewekte zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit die in het gebouw wordt gebruikt. Wordt er meer elektriciteit opgewekt dan gebruikt, dan krijgt de gemeente zelfs geld van de energiemaatschappij retour. Goed voor een verlaging van de energiekosten en voor het milieu.

Installatietechnische maatregelen

Installatietechnische maatregelen hebben betrekking tot de installaties in de gebouwen die zorgen voor onder andere verwarming, koeling en ventilatie.

Verwarming en koeling
Het vervangen van de huidige CV-ketels door hoog rendement (HR) ketels is een van de maatregelen. Ook worden er aanpassingen doorgevoerd in regeltechniek. Door energiezuinige schakeling, zoals dagschakeling of aanwezigheidsdetectie, is er veel rendement te behalen. In enkele gebouwen zijn thermostaatkranen geplaatst en zijn er thermostaten verplaatst van koude ruimtes naar beter geïsoleerde plekken. Dit voorkomt het onnodig aanslaan van de verwarming. Ook het gebruik van zonnecollectoren, zonneboilers en warmte en koude opslag in de bodem wordt toegepast.

Ventilatie
Sinds 1986 wordt er in elk pand een ventilatiesysteem geplaatst. Dit systeem zorgt voor de verversing van lucht en de afvoer van vocht. Het is van belang dat het ventilatiesysteem regelmatig wordt gereinigd om vocht en schimmel in de gebouwen te vermijden. Daarnaast voorkomt reiniging capaciteitsverlies van het ventilatiesysteem. Door het vervangen van de mechanische ventilatie box is het mogelijk om het elektriciteitsverbruik naar beneden te brengen. Door een oude box, die nog op wisselstroom werkt, te vervangen, is het mogelijk te besparen op energie. Ook warmteterugwinning uit ventilatielucht wordt toegepast.

Verlichting
Op het gebied van verlichting zijn er diverse duurzame toepassingen mogelijk. In de gebouwen vervangen we de huidige verlichting waar mogelijk door spaarlampen en LED verlichting.

Energiezuinig gedrag

De gebruikers en beheerders van de gebouwen motiveren we om energiezuinig te handelen. We geven gebruikers eenvoudige en gerichte tips over energiebesparing. Denk hierbij aan het gedrag van de sporters in de sporthal, door voor te stellen om korter te douchen, wat energie bespaart. Maar ook door bijvoorbeeld het personeel van het gemeentehuis te wijzen op het uitschakelen van alle apparaten en de verlichting bij het verlaten van het kantoor.

Praktische en eenvoudige besparingstips
Het is belangrijk dat gebruikers tijdens het gebruik van een gebouw met de tips geconfronteerd worden. Hierom hangen er in de gebouwen bordjes over onder andere het sluiten van ramen en deuren en het uitschakelen van apparaten en verlichting. Maar ook via nieuwsbrieven, bijeenkomsten en de communicatiemiddelen op de locaties, zoals een clubblad, maken we gebruikers, gemeentelijk personeel en gebouwenbeheerders bewust én enthousiast om actief bij te dragen aan de beoogde energiebesparing.

Contact

Algemene vragen
Wilt u rechtstreeks een vraag stellen over het project Duurzaam Oldambt stuur dan een e-mail naar info@gemeente-oldambt.nl. Of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Persvragen
Bent u journalist en heeft u een vraag over het project Duurzaam Oldambt? Of wilt u een mediaverzoek voorleggen? Wij staan u graag te woord. U kunt contact opnemen met Wubbe Koning van de afdeling communicatie Gemeente Oldambt.

    0597 48 20 00
    info@gemeente-oldambt.nl